Truskawkowy koktajl mleczny

Składniki na 2 filiżanki:

  • 250g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 ml półtłustego mleka
  • 4-5 gramów dobrej jakości lodów truskawkowych

Sposób przygotowania:

Umyj truskawki oczyść i posiekaj. Włóż do miski, posyp cukrem i dodaj ekstrakt wanilii. Tak przygotowane umieść w lodówce na godzinę. Po tym czasie truskawki wraz z sokiem zmiksuj wraz z mlekiem w blenderze. Dodaj lody i zmiksuj ponownie. Podawaj w wysokich szklankach udekorowane truskawką.

 

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/J2gktkqTURBXy82OTU3ZDA2MTA4M2U5ODBhNjYwNDFiNTBkYjc0Nzg0Yi5qcGVnkZUCzQOEAMLD

Źródła: Ofemin

BABECZKI BROWNIE Z OWOCAMI

SKŁADNIKI

 OK. 18 SZTUK
  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej)
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 135 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanka owoców np. kilka truskawek + kilkanaście borówek, malin itp.v

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować ok. 18 jednorazowych foremek kartonowych lub wyłożyć papierowymi papilotkami formę na muffiny.
  • Przygotować owoce, truskawki pokroić na plasterki, borówki i maliny pozostawić w całości.
  • Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
  • Wyłożyć do foremek (u mnie po około 3 pełne łyżki masy na 1 porcję), dodać owoce np. po 1 borówce i 2 plasterki truskawek lub po 3 maliny.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut.

https://www.kwestiasmaku.com/sites/kwestiasmaku.com/files/babeczki_brownie_01.jpg

 

Źródło: Kwestia smaku 

Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową

Składniki

Sos sojowy (60ml)

Cukier (50g)

Papryka chilli (2 sztuki)

Anyż gwiazdki (2 sztuki)

Sałata z mieszanych liści (200g)

Polędwiczka wieprzowa (2 sztuki)

Sos rybny ( do smaku)

Świeża mięta i kolendra

Przygotowanie:

  1. Na dużą patelnię wylej sos sojowy, dodaj cukier, posiekane papryczki chili, imbir, sok z limonki i anyż. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając przez 4–5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
  2. Polędwiczki przekrój wzdłuż na pół i dołóż na patelnię. Duś w sosie przez 4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie miękkie.
  3. Zdejmij polędwiczki z patelni, a pozostały sos zredukuj.
  4. Na każdym talerzu ułóż sałatę, posiekaną dymkę, miętę i kolendrę.
  5. Przestudzone mięso pokrój na plasterki, ułóż na sałacie i polej zredukowanym sosem.

https://www.winiary.pl/image.ashx/zdjecie.jpg?fileID=229179&width=1400&height=1400&quality=84&bg=0&resize=0

Źródło: Winiary 

TORT BEZOWY Z MALINAMI

Z kremem mascarpone

SKŁADNIKI

 10 PORCJI
BLATY BEZOWE
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie - 1/2 szklanki płatków migdałów
MALINY
  • 200 g mrożonych lub świeżych malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • opcjonalnie - świeże maliny do dekoracji
KREM MASCARPONE
  • 250 g sera mascarpone (zimnego)
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie, ale warto dodać)
BLATY BEZOWE
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C z termoobiegiem. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika lub blachę i kratkę wyścielić papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier, jednocześnie cały czas długo i cierpliwie ubijając, aż cały cukier się rozpuści.
  • Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez minutę. Dodać płatki migdałów jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Pianę rozdzielić pomiędzy dwie blachy do pieczenia (lub blachę i kratkę) tworząc okręgi o średnicy ok. 23 cm. Wstawić do piekarnika (na wyższy i niższy poziom).
  • Piec przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na ok. 15 minut. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
MALINY
  • Maliny mrożone rozmrozić. Rozmrożone lub świeże maliny umieścić w rondelku, dodać cukier puder i podgrzać. Gdy puszczą sok dodać przez sitko mąkę (skrobię) ziemniaczaną i wymieszać. Zagotować, odstawić z ognia, przełożyć do czystej miski i całkowicie ostudzić.
KREM MASCARPONE
  • Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać przez ok. 3 - 4 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość i będzie bardziej puszysty. 
  • Krem wyłożyć na jeden blat bezowy, zostawiając 2 łyżki kremu na wierzch. Dodać maliny, zostawiając łyżkę malin do dekoracji, przykryć drugim krążkiem.
  • Na środku tortu położyć resztę kremu i maliny. Można udekorować świeżymi malinami, trochę świeżych malin można też dać do środka tortu.

https://www.kwestiasmaku.com/sites/kwestiasmaku.com/files/tort_bezowy_z_malinami.jpg

 

Źródło: Kwestia smaku

Pikantne szaszłyki (CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 MIN)

SKŁADNIKI

  • mięso mielone wołowe

    50 dag
  • chudy boczek

    20 dag
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

  • masło

    2 łyżki
  • zioła prowansalskie

    2 łyżki
  • curry

    1 łyżeczka
  • Kucharek Smak Natury

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • por 40 dag (biała część)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Cebulę z czosnkiem dodać do mięsa wraz z jajkiem i ziołami. Wyrobić mięso na jednolitą masę, dodać curry i oraz pieprz i ponownie wyrobić. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.
 
 

 https://pliki.doradcasmaku.pl/big-dynamic-d0-03-f4-96-7b703add842fc2c3f5bb4576.jpg

 

Źródło: Doradca smaku